Prada bij Eyewish

oktober 15, 2013

Post image for Prada bij Eyewish

Naar aanleiding van deze post van een Prada kast bij Eyewish, ontbrandde op optiekonline de afgelopen dagen een flinke discussie. Voor- en tegenstanders bestookten elkaar met argumenten waarbij het oorspronkelijke onderwerp, zoals wel vaker gebeurt, al snel naar de achtergrond verdween. Het blijft super jammer dat een topmerk als Prada onderwerp van zo’n discussie wordt.

Wereldwijd zullen over geen enkel ander Prada product dit soort discussies ontstaan omdat de distributie streng gecontroleerd wordt en kortingen gewoon niet aan de orde zijn. Juist die relatieve onbereikbaarheid en het mysterie van de grote modemerken maakt ze zo begeerlijk. Nog niet zo lang geleden moest ik naar Parijs vliegen om een Dior tas te kopen. Beleving in optima forma. Het is zeker niet toevallig dat de merken die hun distributie het beste bewaken, het stuk voor stuk fantastisch doen. Bij Chanel, Hermès, Louis Vuitton en Cartier kon je vorige week na de SILMO over de hoofden lopen. Bij andere bekende modemerken was vaak geen klant te bekennen. Het blijft jammer en onbegrijpelijk dat veel grote modemerken in de optiek door een veel te brede distributie hun aantrekkingskracht verloren hebben en niet zelden met korting aangeboden worden, zoals ook hier het geval is.

Als zelfstandige opticien wil je niet mee in zo’n neerwaartse prijsspiraal. De moderne consument kijkt, beoordeelt, vergelijkt en koopt waar de prijs het laagst is. Als actieve zelfstandige opticien streef je daarom naar een winkel met een origineel aanbod en ben je altijd op zoek naar mooie producten die in de directe omgeving niet of beperkt te koop zijn. Hetzelfde product dat elders voortdurend met korting of sowieso veel goedkoper aangeboden wordt, mijd je per definitie en vervang je door een ander product waarmee je niet in die vervelende prijsvergelijking terecht komt. Niet voor niets kiezen grote spelers zoals IKEA, ZARA, H&M, Suit Supply, Massimo Duti, Rituals en tal van anderen voor verticale integratie en verkopen ze alleen hun eigen producten. Bij prijsvergelijkingen met hetzelfde product steeds de duurste zijn, is “killing” voor je business. Het negeren van deze wetmatigheid of het idee dat je het prijsverschil in de optiek wel goed maakt omdat je een veel betere opticien bent, is volledig onrealistisch, nergens meer op gestoeld en een belangrijke oorzaak van het feit dat zelfstandige opticiens veel markt verloren hebben en nog zullen verliezen. Merken zullen keuzes moeten maken en helder en duidelijk moeten zijn over hun distributiebeleid. Winkels zullen ook moeten kiezen om het creëren of bevestigen van een verkeerd imago te voorkomen.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: