Ook in de optiek steeds meer duurzame initiatieven

februari 24, 2020

Post image for Ook in de optiek steeds meer duurzame initiatieven

Afgelopen week werd bekend dat we met alle Nederlanders samen minder materialen gebruiken dan 20 jaar geleden. Daarbij gaat het zowel om grondstoffen als om materialen. Denk aan biomassa, fossiel, metaal en niet-metalen mineralen. Het lijkt een duidelijk signaal dat we ons steeds bewuster worden van de noodzaak een beetje zorgvuldig met de bodemschatten van deze aarde om te gaan.

In de modebranche wordt dat besef steeds vaker vertaald in duurzaam geproduceerde producten, meer transparantie over waar de kleding gemaakt wordt en meer aandacht voor de arbeidsomstandigheden.

In de optiek wordt er gek genoeg nog nauwelijks aandacht aan besteed. Er zijn duurzaam geproduceerde collecties en er wordt van alles geclaimd maar de controle op die claims ontbreekt nog vaak en opticiens gebruiken het duurzaamheidsaspect niet of nauwelijks in hun communicatie.

Toch zijn er ook in onze branche ontwikkelingen die erop wijzen dat het besef dat duurzaamheid belangrijk is, groeit. Afgelopen week maakte Safilo bekend dat het gaat samenwerken met Aquafil. Dat is een grote producent van polymeren en synthetische vezels. Sinds 2011 produceert het uit oude visnetten, afgedankt tapijt en andere rommel, gerecycled nylon dat de naam ECONYL heeft. Inmiddels bestaat 1/3 van de totale productie van Aquafil uit dit materiaal dat door honderden bedrijven in de wereld gebruikt wordt om er mooie nieuwe dingen van te maken. Ook bij het productieproces wordt volop ingezet op duurzaamheid en het verminderen van de impact op het milieu.

Safilo heeft aangekondigd dat het dit ECONYL materiaal nu ook voor de productie van monturen en zonnebrillen gaat gebruiken. Om te beginnen voor de nieuwe TOMMY Jeans collectie en later ook voor andere collecties.   

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: