Zorg dat u niet vergelijkbaar bent

augustus 13, 2018

Post image for Zorg dat u niet vergelijkbaar bent

Onlangs stuurde online retailer Polette een persbericht aan alle media in Nederland. Het refereerde daarin aan een test die op de Franse TV zender France 2 te zien geweest is. Daarin werden brillen van drie opticiens vergeleken. Het hele verhaal leest u hieronder.

Warby Parker in Amerika, Ace & Tate en Charlie Temple vertellen graag hetzelfde verhaal. Probleem is dat het nog waar kan zijn ook. Vooral kunststof monturen worden door sommige merken veel te duur aan u verkocht en komen in feite uit dezelfde fabrieken waar ook deze online retailers hun monturen en zonnebrillen laten maken. De leverancier en de tussenhandel jagen de prijs op en de consument betaalt het gelag. Maar indirect ook de (zelfstandige) opticien omdat die beticht wordt van veel te hoge marges. Dat is in de meeste gevallen niet zo. Er blijft onderweg gewoon te veel aan de strijkstok hangen. Een simpele acetaat bril van goede kwaliteit mag inkoop niet veel meer dan 15 à 20 euro kosten tenzij het merk heel sterk is en voor veel toegevoegde waarde zorgt.

Als we dit soort verhalen willen voorkomen moeten we als zelfstandige opticiens vergelijkbare monturen voor ongeveer dezelfde prijs leveren en er bij de inkoop niet te veel voor betalen. In feite wordt het hoog tijd voor een ‘eigen’ merk in deze prijsklasse waarmee we als zelfstandige opticiens de angel uit de verhalen van de online aanbieders halen.

Daarnaast is het belangrijk om vooral monturen en zonnebrillen met veel toegevoegde merk- of productwaarde te verkopen. Die laten zich immers niet vergeleken met het standaard assortiment van de online aanbieders.

TIP-W2-01-XT

polette geeft optiek-establishment het nakijken

Toen TV zender France 2 belde om te vragen hoe polette een bril voor € 14,98 kan aanbieden inclusief glazen, nodigde oprichter van polette Pierre Wizman het hele TV-team uit om het kantoor, de productiefaciliteiten en showrooms te bezoeken om het met eigen ogen te zien.

‘Brillen produceren kost niet meer dan 10 euro , dus waarom zou je dan 400 euro betalen?’ aldus Pierre.

Bij polette wil men een eerlijke prijs bieden. Dit kan doordat zij zorg dragen voor elke stap van de productie en het logistieke proces. Door ervoor te kiezen om zonder tussenpartijen te werken tussen polette en de klanten, krijgen consumenten waar ze voor betalen: eerlijke kwaliteitsbrillen.

France 2 bestelde een bril voor dezelfde persoon bij drie verschillende optiekketens waaronder polette. Zij vroegen een docent en één van haar studenten aan een opticien opleiding in Parijs om de brillen te testen op kwaliteit. De docent en student waren geschokt. De bril van polette, de meest betaalbare, bleek van de beste kwaliteit vergeleken met brillen die veel duurder waren.

 

 

Benieuwd hoe polette iedereen in staat stelt om topkwaliteit brillen voor transparante prijzen te dragen? Kijk de hele documentaire die France 2 maakte hier!

Be Sociable, Share!