Nike geeft het goede voorbeeld

september 19, 2018

Post image for Nike geeft het goede voorbeeld

De afgelopen weken heeft NIKE weer eens op spectaculaire wijze laten zien wat goede marketing is. De nieuwe commercial met o.a. American Football speler Colin Kaepernick die eerder bij zijn club werd ontslagen omdat hij uit protest tegen de behandeling van zwarte Amerikanen aan het begin van een wedstrijd tijdens het spelen van het volkslied knielde, zorgde voor veel ophef. De controversiële actie van Kaepernick verdeelde Amerika en het leek er even op dat NIKE afgestraft zou worden door hem tot boegbeeld te maken omdat hij zijn eigen keuzes gemaakt heeft, zelfs toen hem dat zijn job, zijn sport en een vermogen kostte.

Het tegendeel blijkt nu het geval. De omzet en de koers van NIKE zijn omhoog geschoten!

De commercial gaat trouwens over veel meer dan alleen Kaepernick. Zijn verhaal past er gewoon perfect in.

Voor wie het nog niet gezien heeft, dit is de perfecte reclame. Meer beleving kan je bijna niet in een filmpje stoppen en beter kan je je doelgroep niet aanspreken.

Alles klopt in dit filmpje. De sfeer, de tone of voice, de stem zelf, de boodschap en natuurlijk de beelden. Super goed gedaan en een enorme omzet boost voor NIKE in de Verenigde Staten en de komende tijd waarschijnlijk ook wel in de rest van de wereld. Zo doe je dat dus.

Duidelijke boodschap, duidelijke missie, maatschappelijke betrokkenheid, emotie en beleving en nergens een aanzet tot kopen. Fans maken en volgers, believers zo je wilt die vervolgens als vanzelf dat ‘believe’ omzetten in het aankopen van NIKE producten.

“People don’t buy what you sell, people buy who you are’.

Geweldig voorbeeld waar we allemaal veel van kunnen leren!

Be Sociable, Share!