Mode is uit, innovatie is in

augustus 5, 2014

Post image for Mode is uit, innovatie is in

Jarenlang heeft de branche optimaal geprofiteerd van de publicitaire waarde van de grote modemerken en nog altijd doen die het heel goed in landen waar een merk je status bepaalt. In Nederland maar ook in andere Europese landen zien we de toegevoegde waarde van die merken echter in rap tempo afnemen. Grote en opvallende logo’s willen we allang niet meer en de mondige consument heeft inmiddels begrepen dat een licentie toch wat anders is dan het origineel. Slimme me-too aanbieders spelen daarop in en vertellen de consument dat ze precies hetzelfde maken in dezelfde fabrieken maar dat hun producten zonder merk veel goedkoper zijn. En niet zelden hebben ze gelijk.

Werk aan de winkel dus voor de fabrikanten die weer een echte meerwaarde voor hun merken moeten creëren. Alleen de naam of het logo van een modemerk in of op het pootje is niet meer genoeg. Die meerwaarde moet vooral in “innovatie” zitten en zou direct ook de overkill aan me-too producten hun plaats wijzen. Juist de huidige trend met veel simpele kunststof monturen speelt de talloze copycats en online aanbieders in de kaart. Zeker als zij voor een cool imago, een goede communicatie en een handige marketingstrategie zorgen. Alleen op die manier kan je als (online) aanbieder met een collectie van pakweg 20 modellen, geproduceerd uit een zeer beperkte voorraad acetaat in standaard tinten, succesvol zijn.

Om je daar als (zelfstandige) opticien van te onderscheiden en ook in de toekomst succesvol te zijn moeten de winkels kiezen voor moderne innovatieve producten, geavanceerde productietechnieken en frisse ideeën, en die vooral veel beter communiceren. Wie koopt er vandaag nog een mobiele telefoon van 10 jaar geleden of een televisie met de techniek van 1990? En hoewel vintage-auto’s natuurlijk cool zijn, kopen we toch het liefst het laatste nieuwe model. Juist de jongere consument, gewend aan moderne technieken en producten of juist geïnteresseerd in duurzaamheid, wil verrast worden met steeds weer nieuwe opties. In de optiek zijn die er gelukkig meer dan voldoende. Alle innovaties worden alleen onvoldoende door de winkels opgepikt en gecommuniceerd. Dat is jammer want niet alleen heeft de consument recht op informatie over de producten en de productietechnieken van nu, voor de opticien zelf is het noodzakelijk om innovatieve producten te verkopen om zich te onderscheiden van de goedkopere (online) aanbieders.

Er zijn volop betere, interessantere, moderne en vaak verrassende materialen, super geavanceerde high-tech productietechnieken, comfortabelere monturen en zonnebrillen en nieuwe generaties brillenglazen en contactlenzen maar veel winkels verkopen nog steeds veel te veel “oude” producten, gemaakt van materialen die we vijftig jaar geleden ook gebruikten en geproduceerd met stokoude machinerie die door handige fabrikanten heel slim als cool gepresenteerd wordt. Hoog tijd voor een frisse wind waarmee we het verschil duidelijk maken. Mooie nieuwe uitdaging voor iedereen die zijn vak serieus neemt en oog heeft voor de toekomst!

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: