Kinderen spelen steeds minder buiten, optiek kan ook meer doen aan voorlichting!

april 4, 2024

Post image for Kinderen spelen steeds minder buiten, optiek kan ook meer doen aan voorlichting!

Gisteren berichtten alle nieuwszenders over een alarmerend onderzoek van Jantje Beton. Kinderen spelen steeds minder buiten. Vergeleken met eerder onderzoek van 2 jaar geleden alweer 2 uur per week minder dan toen. De iPad en mobiele telefoon zijn de grootste verleiders om binnen te blijven maar ook de drukte en onveiligheid op straat spelen een grote rol. Het onderzoek focust op beweging en sociale aspecten en niet op de ogen of goed zien maar in de optiek weten we dat het ook daarvoor essentieel is dat kinderen genoeg buiten komen zodat hun ogen daglicht krijgen en gezond kunnen groeien.

Afgezien van lezingen en workshops op congressen zoals recent nog het NCC, lijkt de aandacht voor vroegtijdige en progressieve myopie alweer een beetje te verslappen. We zien het minder in de media en op bijvoorbeeld de Facebook en Instagram pagina’s van opticiens.

Misschien goed om dit onderzoek van Jantje Beton en alle aandacht daarvoor te benutten om in te haken en ouders te wijzen op het belang van buitenspelen voor gezonde ogen. Niet als dreigement, niet commercieel om contactlenzen of glazen te verkopen maar oprecht preventief omdat goed zien zo ongeveer het mooiste is wat we bij onze geboorte van de moeder natuur meekrijgen!

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: