Jaaroverzicht Deel 1

december 28, 2020

Post image for Jaaroverzicht Deel 1

Niet eerder domineerde één onderwerp het nieuws gedurende een jaar zozeer als het Corona virus dit jaar. Na een prima start in januari en een niet zo spectaculaire maar goede OPTI in München schreven we al op 3 februari dat Corona weleens een bedreiging voor het doorgaan van de MIDO in Milaan zou kunnen worden en dat het zeer waarschijnlijk was dat de Chinese leveranciers er dit jaar niet bij zouden zijn. In Nederland gingen de Nederlandse Optiekdagen en de BOLD op dat moment nog wel door maar op 18 februari bevestigde de MIDO inderdaad dat er dit jaar geen ‘China’ hallen zouden zijn. Slechts een paar dagen later op 22 februari volgde het nieuws dat de beurs in Milaan verplaatst zou worden. Eerst naar juli en later in het jaar zelfs naar 2021.

Eerst alleen geen beurzen en events

Het bleek de opmaat voor een opeenvolging van gebeurtenissen die zijn weerga niet kent. Begin maart cancelde de Vision Expo in New York en moesten Zeiss en Rodenstock hun evenementen in Nederland afzeggen. Copenhagen Specs blunderde door halsstarrig vol te houden dat de beurs door zou gaan en pas af te zeggen toen alle exposanten al in Kopenhagen met de opbouw bezig waren. Het NCC moest cancellen en uiteindelijk zelfs verplaatsen naar 2022 en in Seoul ging de DIOPS niet door. Kortom wereldwijde chaos troef.

Daarna moeten ook veel winkels sluiten

Die werd nog veel erger toen het virus ook hier serieus om zich heen greep en winkels massaal de deuren sloten. Inclusief veel opticiens waaronder de grote ketens zoals Pearle, Eyewish en Ace & Tate. Achter de schermen werd er vooral bij veel zelfstandige opticiens met man en macht gewerkt om de winkels corona-proof te maken. Met ontsmettingsmiddel bij de deur, werken op afspraak, 1,5 meter, meten op afstand en schermen tussen medewerkers en klanten werden winkelsluitingen voorkomen of tot het minimum beperkt.

Contact was verboden dus optometrie en contactlensaanpassingen en –controles lagen even stil. De lenzen zelf werden massaal en vaak persoonlijk thuisbezorgd wat op sociale media veel mooie plaatjes opleverde en voor de nodige goodwill zorgde. Op 1 april werden alle beperkende maatregelen nog eens met een maand verlengd maar waren veel zelfstandige opticiens inmiddels wel al aangepast, gewoon open en klaar om de draad weer helemaal op te pakken zodra het mogelijk zou zijn.

GrandVision en Luxottica negatief in het nieuws

GrandVision kwam negatief in het nieuws door wel overheidssteun te vragen maar tegelijkertijd de huur voor de Pearle en Eyewish winkels niet te betalen en Luxottica sloeg de plank volledig mis toen Leonardo Del Vecchio in een nogal cryptisch bericht op Facebook zei dat dit iets was waar alle spelers in de branche elkaar moesten helpen zodat we het samen op konden lossen om vervolgens vrolijk op de Ray-Ban en Oakley websites 30% korting te geven.

NUVO zorgt voor Sectorplan

Op 7 april schrijven we op deze website dat vrijwel alle zelfstandige winkels weer open zijn. De NUVO werkt intussen aan een Sectorplan dat begin mei door het ministerie van EZK goedgekeurd wordt. Ook contactlensaanpassingen en –controles en optometrische onderzoeken zijn dan weer mogelijk. In samenwerking met de NUVO activeren we met NanaWoody&John in die maanden een groot aantal social influencers met heel veel volgers om een bezoek aan een opticien te brengen en hun volgers te laten zien dat je daar volledig veilig en verantwoord naar toe kan.    

Drukke winkels in de zomer

Vanaf dat moment gaat het snel beter. De consument weet de optiek te vinden, heeft extra budget omdat bijvoorbeeld vakanties niet doorgaan en de zelfstandige winkels profiteren van de ‘shop local’ trend die ook nu nog altijd aanhoudt. Eind mei mogen de scholen weer open net als, zij het in beperkte mate, de restaurants en komt het openbare leven weer volledig op gang. De mooie zomer met veel terrasdagen helpt ook een handje. In de maanden die volgen schrijven veel zelfstandige opticiens recordomzetten die het eerder opgelopen verlies grotendeels of helemaal repareren. Dat geldt in veel mindere mate voor de ketens die over de eerste negen maanden van dit jaar flinke verliezen rapporteren.

Weer geen beurzen in het najaar

Dat alles nog niet zo normaal is als het misschien lijkt, blijkt wel als de najaarsbeurzen afgelast worden. Geen SILMO, geen Nederlandse Optiekdagen. BOLD gaat wel door maar trekt uiteraard geen volle zalen en de Hall of Frames experimenteert met een soort van digitaal beursevent.

Mondkapjes en lockdown

Geruime tijd gaat alles crescendo hoewel de cijfers over het aantal besmettingen weer oplopen. De consument lijkt er echter veel minder gevoelig voor en houdt zich minder goed aan de maatregelen. De winkels profiteren ervan. Maar het onvermijdelijke volgt. Eerst wordt de horeca gesloten en gaan musea en andere openbare gebouwen een paar weken dicht. Daarna volgt de mondkapjesplicht die ook in de optiek geldt en uiteindelijk belanden we met z’n allen in een serieuze lockdown die tot nu toe echter ook niet overal helemaal serieus genomen wordt. Het thuiswerken gaat veel minder massaal dan in het voorjaar, het blijft gewoon druk op de weg en in de winkelstraten zoeken grote en kleine ondernemers de grenzen op. Dat lijkt op korte termijn misschien slim maar is het op lange termijn natuurlijk niet want op deze manier gaat dit allemaal nog veel langer duren.

Verantwoord open tijdens de lockdown

Dankzij de inspanningen van de NUVO zijn opticien en audicien terecht ‘essentieel’ verklaart en mogen de winkels gewoon openblijven. Helaas wordt dat hier en daar opgevat als een vrijbrief om te doen alsof er niets aan de hand is. Dat is natuurlijk niet zo. We willen allemaal dat dit horror verhaal zo snel mogelijk voorbij is zodat het leven weer een beetje normaal wordt. Bovendien is een beetje solidariteit met collega-ondernemers ook wel op zijn plaats. Martin van Warmerdam van Van Warmerdam Opticiens in Den Bosch kreeg zowel van collega’s als lokaal van klanten en collega-ondernemers al veel respect voor het statement dat hij op zijn website plaatste. Daarin laat hij zijn klanten weten voor de ‘essentiële’ zorg open te zijn maar vraagt hij ze ook het funshoppen even uit te stellen. Gewoon voor de lol een bril of zonnebril kopen kan immers later ook wel. 

Was er ook nog ander nieuws?

Ja natuurlijk. Hoewel Corona alle aandacht opeiste, waren er ook nog volop andere zaken die het vermelden waard zijn zoals bijvoorbeeld alle ontwikkelingen rond de overname van GrandVision door EssilorLuxottica. Daarover en nog veel meer vanaf morgen in het vervolg van dit Jaaroverzicht.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: