Italiaanse brillenindustrie heeft zwaar te lijden van de crisis

juni 25, 2020

Post image for Italiaanse brillenindustrie heeft zwaar te lijden van de crisis

Ondanks een uitdagende wereldeconomie met bijvoorbeeld de Brexit, de spanningen tussen Amerika en China en de nodige problemen in eigen land, deed de Italiaanse brillenindustrie het in 2019 relatief goed. De productie steeg met 3,3% tot 103 miljoen stuks, de export groeide met 3,9% tot bijna 4 miljard euro en het aantal banen nam met 2,3% toe. Wereldwijd wordt er voor 19 miljard aan brillen geëxporteerd dus Italië is nog altijd goed voor zo’n 20% daarvan en moet alleen China voor zich laten.

Die goede cijfers kregen in het eerste kwartaal van dit jaar natuurlijk een enorme knauw. Januari was nog goed, februari al zo’n 6% minder en in maart kelderde de export met 43,6% om vervolgens in april een dieptepunt van 80% minder te noteren.

De verwachting is dat de export in het eerste halfjaar met 40% zal dalen en dat daar in de tweede helft van het jaar nog eens 7% bijkomt. Dan gaat het dus om respectievelijk 850 en 130 miljoen euro of samen bijna 1 miljard. Een enorme strop die ongetwijfeld nog gevolgen zal hebben.

Overigens misschien ook leuk om te weten dat het kleine Nederland vorig jaar op de ranking van landen waarnaar Italië brillen en zonnebrillen exporteert, voor monturen op plaats 7 en voor zonnebrillen op plaats 10 stond. Opmerkelijk hoog en alleen voorafgegaan door de USA, Frankrijk, Duitsland, UK, Spanje en China en bij de zonnebrillen ook nog door Zwitserland, Hong-Kong en Zuid-Korea. Bovendien nam die import vanuit Italië in 2019 ook nog eens met 6,2% toe. We zijn dus nog altijd heel erg Italië-minded!       

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: