Goed jaar voor Italiaanse optiekindustrie maar ook zorgen over de toekomst

februari 7, 2023

Post image for Goed jaar voor Italiaanse optiekindustrie maar ook zorgen over de toekomst

Traditiegetrouw geeft de Italiaanse optiekindustrie voorafgaand aan de MIDO in Milaan een update over het afgelopen jaar en de verwachtingen voor de toekomst. Hoewel de officiële cijfers nog niet bekend zijn kon de ANFAO al wel melden dat de industrie in 2022 ongeveer 24% meer heeft omgezet dan in 2021 voor een bedrag van in totaal 5,17 miljard euro. Het overgrote deel daarvan (90%) is bestemd voor de export.

Het aantal producenten van vooral brillen en zonnebrillen daalde iets tot 830 bedrijven en het aantal werknemers in de industrie bleef met ruim 18.000 mensen min of meer gelijk. De verkoop van zonnebrillen is voor de Italiaanse industrie met een omzet van 3,4 miljard euro by far het belangrijkste en groeide ook nog eens het hardst met bijna 29%. Monturen zijn goed voor 1,4 miljard euro. Die categorie groeide met bijna 10%. Europa blijft de belangrijkste afzetmarkt met Amerika als goede tweede.

Ondanks deze goede cijfers zijn er ook zorgen en dan met name over de stijgende kosten van energie, materialen, verzending, service, verpakkingen en logistiek in het algemeen. Die zorgen voor lagere marges bij de producenten voor wie overleven steeds lastiger wordt. Op de MIDO was van dergelijke zorgen weinig te merken. Veel bedrijven hadden behoorlijk uitgepakt. Tegelijkertijd was het opvallend dat de ‘gang’ met voordelige stands steeds langer wordt en inmiddels al lang niet meer uit start-ups bestaat. Ook tal van gevestigde namen hadden er een mini standje weten te bemachtigen.

In ieder geval was deze MIDO een mooie afsluiting van het eerste beursseizoen van dit jaar en kunnen we ons nu weer extra geïnspireerd concentreren op de vertaling van alle trends naar de eigen winkelvloer waar de steeds beter geïnformeerde consument mooie collecties en een optimale beleving mag verwachten.  

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: