Echt communiceren via sociale media

maart 19, 2020

Post image for Echt communiceren via sociale media

Veel bedrijven en retailers gebruiken sociale media als een one-way advertentiemedium. Eigenlijk zoals de krant van vroeger. Dat zien wij ook in de optiek en zeker bij de bedrijven en winkels die het beheer van sociale media uitbesteden of van alles posten dat zij van anderen aangeleverd krijgen zonder te checken of het in hun paginaprofiel en bij hun uitstraling past. Het valt ons bovendien op dat er weinig interactie uitgelokt wordt en dat er vaak niet gereageerd wordt op reacties van lezers. Dat is jammer want juist online kan je prima met (potentiële) klanten communiceren. Sterker nog, die interactie is juist essentieel.  

Juist met die interactie bouw je een community op en creëer je verbondenheid. Dat geldt ook voor een merk en zeker voor een winkel.

Al die reacties zijn bovendien heel leerzaam en geven je een prima idee van wat er leeft bij de consument. Bij NanaWoody&John zien wij dat we duidelijk meer reacties krijgen op posts over brillenglazen en oogzorg dan op posts over mode of bijvoorbeeld nieuwe collecties. Die laatste worden wel gezien maar er is weinig discussie over. Dat geldt wel voor onderwerpen als zorg, brillenglazen, kwaliteit en natuurlijk prijs. Des te boeiender dat we op de pagina’s van de winkels nauwelijks posts over bijvoorbeeld brillenglazen tegenkomen (anders dan die over het vierde glas gratis).

Check voor de aardigheid even de reacties (en onze antwoorden) op ons recente blog over brillenglazen waarin we de kijkers/lezers vragen wat de gezondheid van hun ogen en goed zien hun waard zijn. Die reacties dwingen ons na te denken over goede antwoorden die op hun beurt soms ook weer reacties uitlokken. Zo ontstaat een online gesprek dat het onderwerp nog interessanter en actueler maakt.

Overigens loopt deze promotie pas 4 dagen, hebben we er tot nu toe 30.000 mensen mee bereikt en is het blog inmiddels 2.200 keer gelezen. Je kunt dus wel stellen dat dit onderwerp ‘leeft’ bij de consument!

Datzelfde gebeurt nu in optima forma bij een andere online advertentie van NanaWoody&John op Facebook en Instagram. Onderwerp is de Formule 1 in Zandvoort of beter gezegd de mogelijkheid kaartjes voor die race te winnen als je een Carrera bril of zonnebril koopt. Zeker nu een hot item dus dat lokt veel reacties uit en een hoop discussie over of de race nu doorgaat of niet en wanneer dat dan zou zijn. Sommigen verklaren je voor gek omdat je juist nu zo’n actie post en de toon op Instagram is vaak recht voor z’n raap. Daar kan je van schrikken maar het is juist een mooie aanleiding voor een gesprek. En dus reageren we volop en worden we uiteindelijk echte vrienden met passie voor de Formule 1 en daar zijn er een hele boel van!

Stand van zaken Facebook en Instagram bij elkaar geteld voor deze campagne na 4 dagen, 200.000 weergaven, 140.000 bereik en 1.200 clicks op de link naar de actie.  

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: