Duurzaamheid begint met kwaliteit

oktober 23, 2019

Post image for Duurzaamheid begint met kwaliteit

Een Duitse Universiteit onderzocht in 2018 hoeveel online gekochte en geretourneerde producten direct vernietigd worden en kwam tot de schrikbarende conclusie dat het alleen al in Duitsland om 20 miljoen artikelen gaat. Allemaal goedkope rommel die (online) is gekocht en weer geretourneerd. Voor bedrijven die zulke rommel verkopen is vernietigen blijkbaar voordeliger dan hergebruiken. Tel daarbij op dat uit cijfers blijkt dat veel kleding minder dan 10 keer gedragen wordt en het mag duidelijk zijn dat we met z’n allen in een wegwerpmaatschappij terecht gekomen zijn en daarmee een flinke bijdrage leveren aan de vernietiging van grondstoffen en het verpesten van onze wereld. Want al die goedkope ‘fast fashion’ doet een onverantwoorde aanslag op grondstoffen én mensen. Volgens critici verdient slechts 6% van de mensen in de mode-industrie een leefbaar loon.

Maar het geldt niet alleen voor mode. We willen goedkoop voedsel in de supermarkt en dus moet de boer onverantwoord veel produceren om nog iets te verdienen met alle gevolgen van dien zoals we de afgelopen weken gezien hebben. En, net als bij de mode, heeft al dat goedkope voedsel geen waarde voor ons dus gooien we het ook heel gemakkelijk en massaal weg.

Ook in de optiekbranche wordt helaas steeds meer goedkope rommel verkocht en boksen de aanbieders tegen elkaar op met aanbiedingen van 3 voor de prijs van 1.

Hoog tijd voor een duurzame verandering. We moeten terug naar kwaliteit in plaats van kwantiteit. De afgelopen weken werd daar door verschillende media volop aandacht aan besteed. Op NanaWoody&John schreven we er ook een blog over.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: