Dit inspirerende retailconcept moet je zien

november 14, 2017

Post image for Dit inspirerende retailconcept moet je zien

Laat ik dit verhaal eens beginnen met een paar quotes uit een artikel in het Financieel Dagblad van afgelopen zaterdag, opgetekend uit de mond van de directeur van een compleet nieuw supermarkt concept in Italië. “De consument heeft liever een ervaring dan een product” en “Eataly verkoopt geen spullen maar vertelt een verhaal. Een tomaat is niet zomaar een tomaat, ze heeft een naam en een herkomst, een teler”. Deze week opent in Bologna de eerste Fico Eataly World. Op het tien hectare-grote terrein doe je je boodschappen maar vind je ook veertig fabriekjes en 40 restaurantjes en eetstalletjes. Buiten op het terrein grazen de koeien en worden varkens gehouden. Fico Eataly World is in feite een groot educatief pretpark waar je alles dat met eten te maken heeft kunt ervaren. Je ziet hoe (Italiaanse) kaas ambachtelijk gemaakt wordt, kunt overal eten en als het bevalt kan je ook leren hoe je het zelf thuis kunt bereiden. Fico Eataly World laat zien waar het in de foodmarkt naar toe gaat. Dit is de supermarkt van de toekomst want de gewone dagelijkse boodschappen laten we straks allemaal thuisbezorgen. Tegelijkertijd is het een fantastisch uithangbord voor de Italiaanse eetcultuur. Niet voor niets worden hier jaarlijks ook miljoenen toeristen verwacht. Het hele concept is een uitvergrote doorontwikkeling van het ook al geweldige Eataly dat winkels heeft in Italië, Amerika, Japan, Brazilië, de Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Korea, Monaco, Duitsland, Turkije en Denemarken.

Tja, zult u denken. Leuk verhaal maar food is geen optiek. Een opmerking die ik bij de HOYA Ondernemersdag ook al hoorde toen het over de SPAR University ging. Want hoe vertaal je dit nu naar de optiek en waarom denk ik dat we er veel van kunnen leren? Om verschillende redenen.

De eerste is dat Eataly al jaren een geweldig en succesvol concept is. De ondernemers erachter hadden het daar ook bij kunnen houden en nog jaren hetzelfde kunnen blijven doen. Maar dat hebben ze niet gedaan. Ze hebben ambitieus en disruptief verder gedacht en met veel lef een nieuw concept ontwikkeld. Dat zien we de gevestigde orde in de optiek veel te weinig doen. Die houdt angstvallig vast aan de verworvenheden van het verleden en vernieuwt veel te weinig.

Ten tweede leren we hiervan iets dat we al weten maar veel te weinig toepassen. De consument wil beleving, geen product. En dan geen oppervlakkige fake verhalen maar echte informatie die op controleerbare feiten berust en in de winkel ook met passie gepresenteerd wordt. Betere producten, betere materialen, meer toewijding, duurzaamheid, kennis van de herkomst. Ook daarvan zien we in de optiek veel te weinig terug. Enerzijds teveel ongecontroleerde ‘fake’ verhalen over onderscheidende soorten acetaat en ‘handwerk’ bijvoorbeeld en anderzijds veel te weinig innovatie en vooral veel te weinig communicatie over alle mooie en interessante nieuwe ontwikkelingen. Niet verkoop-gericht maar informatief. De verkoop volgt dan vanzelf. Net als bij Fico Eataly World.

Wilt u meer concrete voorbeelden? Waar zijn in de optiek de (letterlijk) ‘groene’ corners met duurzaam-geproduceerde collecties? Waar zijn de corners met de laatste nieuwe gadgets zoals de Smith Lowdown waarmee je je kunt ontspannen, de camera waarmee blinden weer kunnen zien en de virtual reality tools? Waar zijn de gezichtsscanners en 3D corners, hip en flitsend vormgegeven in plaats van een paar 3D geproduceerde brillen verstopt op het rek? Waar zijn de apps zoals die van Warby Parker waar ik gisteren nog over schreef? Waar zijn de blogs en vlogs over (oog)gezondheid en vlot geschreven Q&A’s op websites en sociale media? Stuk voor stuk innovatieve ontwikkelingen die aansluiten bij de tijdgeest en waarmee u een dynamische en interactieve winkelomgeving creëert en de communicatie in de winkel en op uw communicatiekanalen opfrist.

De wereld innoveert en brillen gaan daarin volgens alle experts een grote rol spelen maar in de winkels zie en hoor ik er niets over. De optiek moet zichzelf opnieuw uitvinden. Klanten geweldige ervaringen bieden en ze daardoor aan zich binden. Zoals ik net al zei, de verkoop volgt dan vanzelf. Voor meer advies of support bij de implementatie van al die innovaties, meer creatieve (disruptieve) ideeën en goede teksten voor uw website en sociale media mag u ons altijd bellen (of mailen)!

Overigens is Bologna slechts 200 kilometer van Milaan dus een mooi uitje voor iedereen die volgend jaar naar de MIDO gaat!

2017-11-14-XT1

2017-11-14-XT2

2017-11-14-XT3

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: