De optiekbranche oogst maar moet ook zaaien

april 20, 2022

Post image for De optiekbranche oogst maar moet ook zaaien

De afgelopen jaren heeft de optiekbranche volop geoogst. Zelfs tijdens de pandemie bleven de resultaten meer dan uitstekend waarbij, net als in andere branches, de zelfstandigen het beter deden dan de ketens. Maar zoals we allemaal weten, zijn resultaten uit het verleden nooit een garantie voor de toekomst. Er schuilen flink wat addertjes onder het gras. De veranderde verhoudingen in de branche met nieuwe ketens, investeringsmaatschappijen die groepen vormen en nieuwe (kapitaalkrachtige) eigenaren is er daar één van. De inflatie en het dalende consumentenvertrouwen een onvoorspelbare tweede en het tekort aan personeel een belangrijke derde.

In slaap gesust door de goede resultaten heeft de branche de afgelopen tijd misschien een beetje weinig gezaaid en vooral geoogst. Zo’n 10 tot 15 jaar geleden waren de zelfstandige opticiens voortdurend positief in het nieuws en vormden al die publiciteit een mooi tegenwicht tegen de ook toen al dominante drie voor de prijs van één reclames van de ketens. Kranten, tijdschriften, radio en televisie besteedden volop aandacht aan mooie brillen en zonnebrillen. Die aandacht kwam niet vanzelf, die werd gecreëerd. Tijdens unieke en nog altijd legendarische persreizen in het begin van ieder jaar fotografeerden de teams van modetijdschriften en kranten prachtige editorials met (zonne)brillen in de hoofdrol. Jaarlijks verschenen er tientallen van zulke fotoseries met honderden foto’s in de modetijdschriften. De fameuze halfjaarlijkse shows tijdens de Amsterdam Fashion Week met een frontrow van BN’ers en pers zorgden voor veel publiciteit net als het Fête de la Vue in Grand Hotel Huis ter Duin waar ook altijd veel pers bij aanwezig was. Op televisie participeerden we in het veelbekeken Looking Good en waren we vaste gast in andere programma’s. Ieder seizoen van Holland’s Next Top Model werd 1 aflevering aan (zonne)brillen gewijd.

Brillen en zonnebrillen waren populair bij de media en de branche profiteerde daar volop van. Niet alleen met verkopen maar al die aandacht zorgde ook voor een goed imago bij jonge potentiële medewerkers. Hoe anders is dat nu. De aandacht voor mooie brillen en zonnebrillen in kranten en tijdschriften is minimaal, op televisie zijn we al helemaal niet meer te zien en van het creëren van een jong, modern en dynamisch imago is geen sprake. Geen wonder dat jongeren, met volop keuze uit meer of minder aantrekkelijke banen, niet eens aan de optiek denken. Dat verander je niet met een website of een goedbedoelde campagne. Het wordt hoog tijd dat de branche de koppen bij elkaar steekt en voor positieve publiciteit gaat zorgen. Want wie niet meer zaait, zal op een gegeven moment ook niet meer (kunnen) oogsten.

Met NanaWoody&John zijn we online inmiddels behoorlijk dominant aanwezig en bereiken we, in samenwerking met merken en winkels, miljoenen consumenten met kwalitatief hoogwaardige advertenties voor nieuwe collecties en aansprekende promoties. Uiteraard altijd met een directe link naar de verkoopadressen. De plannen voor verschillende PR projecten zoals we die 10 jaar geleden ook organiseerden, zijn ook klaar dus blijf ons volgen of, nog beter, als je leverancier of een zelfstandige opticien bent, doe mee dan zorgen we met elkaar voor publiciteit voor je merk of je winkel én tegelijk ook voor een beter en meer dynamisch imago van de branche.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: