De optiekbranche heeft meer inspiratie en beleving nodig!

oktober 14, 2022

Post image for De optiekbranche heeft meer inspiratie en beleving nodig!

De afgelopen jaren hebben nogal wat impact gehad op de internationale beurzen. Meerdere edities moesten noodgedwongen afgeblazen worden en nu beurzen weer wel mogelijk zijn, blijkt het nog niet zo eenvoudig de draad van voor Corona weer op te pakken. Bedrijven ontdekten dat het misschien ook wel prima zonder beurzen kan en opticiens lijken vooralsnog ook minder bereid ver te reizen om brillen in te kopen die ze thuis ook in kunnen kopen. De SILMO was de eerste grote beurs na lange tijd maar had slechts de helft aan exposanten vergeleken met 2019 en hetzelfde gold voor het aantal bezoekers.

Achter die oppervlakkige eerste verklaringen die ik net noemde, schuilt mijns inziens een veel structurelere oorzaak. Beurzen zijn de afgelopen jaren vooral zakelijke evenementen geworden waar de nadruk uitdrukkelijk op ‘inkopen’ ligt. Jaren geleden was dat anders. Toen waren er bijvoorbeeld iedere avond spannende inspirerende feestjes op verrassende locaties waar je anders niet zou komen. Ik herinner me feestjes van Theo samen met een paar andere merken in een winkelgalerij in Milaan, productlanceringen bij modemerken en een legendarisch feest van Roberto Cavalli in een Milanese buitenwijk om er maar een paar te noemen. Ik heb zelf in bijvoorbeeld Parijs ook een aantal feestjes georganiseerd in bijvoorbeeld het exclusieve Pershing Hall Hotel en voor HOYA in de Sex in the City club. Dat soort feestjes waren mede een reden om naar Milaan of Parijs te gaan. Je zag en ontmoette er andere inspirerende mensen en niet alleen maar uit de optiek.

Niet alleen de beurzen maar de hele branche is verzakelijkt en weinig inspirerend meer. We verdienen misschien veel geld maar de lol en de beleving zijn een beetje verdwenen. Op televisie of in andere media gaat het nooit meer over brillen en zonnebrillen, iconen (of het nu ontwerpers of opticiens zijn) zijn er eigenlijk niet meer. Feestjes zoals onze legendarische Club BRILLANT Fashion Week shows met meer dan 1.200 gasten waaronder 500 opticiens en hun medewerkers en de fameuze Fêtes de la Vue in Grand Hotel Huis ter Duin zijn al weer lang geleden. Van love marks zijn we terug naar commodities met een naampje erop. We verkopen prachtige merken maar weten er weinig van en worden, bijvoorbeeld op zulke eerdergenoemde feestjes, ook niet gevoed met de beleving die nodig is om zo’n merk met verve te verkopen.

Hoog tijd dus voor weer een beetje meer beleving. Dit jaar nog organiseren we voor de NanaWoody&John opticiens en een selecte groep vrienden van de pers een inspirerend event met een modeshow om de nieuwste trends in zonnebrillen te laten zien en natuurlijk gaan we door met onze Day at the Beach en Day at the Club events die inmiddels al de leukste manier zijn om aan een nieuw seizoen te beginnen. Stay tuned of beter nog, doe mee met je merk of met je winkel!

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: