Copenhagen Specs blundert met late afzegging, Vision Expo ook gecancelled

maart 8, 2020

Post image for Copenhagen Specs blundert met late afzegging, Vision Expo ook gecancelled

Minder dan 24 uur voordat de beurs zou openen, besloot de organisatie achter Copenhagen Specs de beurs alsnog te cancellen nadat er eerder op vrijdagochtend nog vrolijk bericht werd over het opbouwen en de meeste exposanten inmiddels al in Kopenhagen waren. Op de website van de beurs was zelfs op zaterdagochtend nog niets over de afzegging te vinden. Niet echt professioneel allemaal. Dan deed de Vision Council in New York het beter. De Vision Expo East is ruim op tijd gecancelled en wordt ook niet verplaatst. Amerikaanse en internationale gasten zijn in het najaar welkom bij de reguliere Vision Expo West in Las Vegas.

Copenhagen Specs kondigde wel al direct aan dat de beurs verplaatst wordt naar 6 en 7 juni en toont daarmee net als eerder de MIDO aan hoe losgezongen de beurzen inmiddels zijn van de echte behoeften van de markt. In juni en juli zit niemand op een beurs te wachten, dient een beurs geen enkel doel en rechtvaardigt het op geen enkele wijze de disproportionele kosten. Beurzen zijn louter een verdienmodel voor de organisatoren geworden. Er zijn er veel te veel en ze halen veel te veel geld uit de markt. Dat geld zou veel beter aan business to consumer marketing besteed kunnen worden zodat er enig tegenwicht ontstaat ten opzichte van de overkill aan prijscommunicatie van de ketens. In plaats daarvan geven de bedrijven steeds meer geld uit aan beurzen waar het alleen maar gaat om de onderlinge concurrentie met andere merken en geen enkele bijdrage aan de groei van de markt en de winkels geleverd wordt. En juist die bijdrage is meer dan ooit nodig om ook in de toekomst gezonde zelfstandige optiekzaken te garanderen.  

Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel zou Johan Cruyff gezegd hebben en zo is het ook in dit geval. Het Corona virus zal ook in onze branche aantonen dat we heel goed zonder al die beurzen kunnen en dat ze bottomline niets toevoegen aan de verkoop. De agenten en vertegenwoordigers zetten gewoon een stapje harder en in plaats van op de beurzen wordt er gewoon in de winkels gekocht. Misschien is dit een mooi moment voor bedrijven en merken om nog eens te overwegen waaraan de budgetten besteed worden en wat de toegevoegde waarde van steeds meer beurzen is. Wat mij betreft is die toegevoegde waarde nul en kunnen we rustig terug naar een tijd waarin we ons alleen op de grote toonaangevende beurzen zoals de MIDO, SILMO en OPTI oriënteren. Alle andere beurzen en vooral die met een kunstmatige en nogal incestueuze focus op ‘independent eyewear’ zijn totaal onnodig. Het is hoog tijd voor andere, vernieuwendere initiatieven met meer uitstraling en impact richting consument.     

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: