Brillen weer positief in het nieuws

januari 5, 2011

Post image for Brillen weer positief in het nieuws

Het jaar is nog maar net begonnen of het eerste positieve bericht over brillen heeft de media al bereikt. Dagblad De Pers schrijft vandaag over een Brits onderzoek dat zou aantonen dat mensen met een bril bij een sollicitatie succesvoller zijn dan degenen die geen bril dragen. Mensen zouden om die reden zelfs overwegen een bril aan te schaffen. Men vindt dat mensen met brillen er professioneler uit zien en denkt zelfs dat brildragers slimmer zijn. Natuurlijk mag en moet zo’n onderzoek een beetje gerelativeerd worden maar het geeft toch weer aan hoezeer de perceptie van een bril de afgelopen jaren veranderd is. In ieder geval een mooi begin van het jaar.

Artikel uit De Pers van vandaag:

Mensen met een bril hebben eerder zicht op een baan dan mensen zonder, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Op het schoolplein werden kinderen met een bril vroeger altijd gepest, maar het dragen van een bril op latere leeftijd heeft ook zo zijn voordelen. Uit recent Brits onderzoek blijkt althans dat mensen met een bril eerder worden aangenomen dan mensen zonder bril.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 40 procent van de ondervraagden een bril draagt of overweegt te dragen omdat ze denken dat dat hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verbetert. Niet omdat ze slechtziend zijn of beperkt zicht hebben.

Tweederde van hen vindt dat iemand die een bril draagt er professioneler uitziet en maar liefst 43 procent van de ondervraagden denkt dat mensen met een bril slimmer zijn. Het dragen van een bril zou sollicitanten verder meer zelfvertrouwen geven.

Leuk allemaal, maar hoe zit het eigenlijk in Nederland? Dick van der Niet van ‘Club Brillant’, een club van topopticiens, zegt geen mensen te kennen die de dag voordat ze een sollicitatie hebben speciaal een bril gaan kopen omdat ze dan denken meer kans te maken op die ene baan die ze graag willen hebben. Ook zegt hij dat nooit wetenschappelijk is bewezen dat mensen met een bril daadwerkelijk intelligenter zijn.

‘Die perceptie is er in de ‘nerdy’ beroepen van oudsher natuurlijk altijd wel geweest, maar het is nooit officieel vastgesteld dat mensen met een bril slimmer zijn dan mensen die er geen dragen,’ zegt Van der Niet. Hij vindt dan ook dat we het hele onderzoek met een knipoog moeten nemen.

Wel kan hij zich goed voorstellen dat mensen met een bril meer zelfvertrouwen uitstralen en dat dat werkgevers aanspreekt. ‘Het dragen van een bril wordt tegenwoordig cool gevonden. Ik ken ook genoeg mensen die een bril dragen omdat ze dat mooi vinden, niet omdat ze er echt een nodig hebben. Het dragen van een bril is een ‘fashion statement’ geworden. En er is tegenwoordig zo veel keuze dat er voor iedereen wel een montuur tussenzit,’ stelt Van der Niet.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: