BOLD wordt dé optiekbeurs van Nederland: het hele verhaal

maart 7, 2023

Post image for BOLD wordt dé optiekbeurs van Nederland: het hele verhaal

Lange tijd was de Centrop Sales dé optiekbeurs van Nederland. Omdat daar alleen Centrop partnerbedrijven mochten exposeren, ontstond de Hall of Frames. Later werkten beide beurzen samen op dezelfde locatie in Nijkerk. Maar ook samen hadden ze niet genoeg ruimte voor het explosief gegroeide aantal aanbieders en merken die vervolgens op steenworp afstand bij de BOLD terecht konden. Geen ideale situatie maar een logisch gevolg van de ontwikkelingen in de branche.

Zoals bij zoveel dingen gooiden de Corona lockdowns en beperkingen roet in het eten. Beurzen moesten worden verplaatst of afgezegd en Centrop Sales en Hall of Frames benutten de adempauze om een nieuw concept op poten te zetten dat september 2021 live zou gaan. Ook de BOLD werd uitgenodigd om mee te doen maar zag daarvan af. Uiteindelijk moest ook dat initiatief afgeblazen worden en ging het zelfs helemaal de ijskast in. De grote bedrijven en organisaties in de branche (NAC, NAM, NAB, Centrop en Optitrade) besloten vervolgens de handen ineen te slaan en richtten de Stichting Optiekevents op met als doel zelf één grote optiekbeurs voor alles en iedereen te organiseren. Er werd een enquete gehouden om de wensen te inventariseren en beursorganisatoren werden uitgenodigd een concept te bedenken en te pitchen. Eind 2022, begin van dit jaar stond dat concept grotendeels in de steigers maar het zou uiteindelijk anders lopen.  

In 2021 had NanaWoody&John een eigen strandfeestje met de mogelijkheid nieuwe collecties te bekijken en in te kopen opgezet. De eerste editie daarvan in augustus van dat jaar werd direct een doorslaand succes waarop in 2022 nog eens twee edities van dit feestje volgden. Eentje in de Amsterdamse Harbour Club en een tweede weer op het strand in Bloemendaal. Het vulde een lacune omdat de Centrop Sales al die jaren helemaal niet werd gehouden en Hall of Frames en BOLD keer op keer verzet moesten worden.

Halverwege 2022 waren de meeste Corona beperkingen van de baan en in september organiseerde de Hall of Frames een eerste beurs in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Daar bleek dat het organiseren van een ‘stand alone’ Hall of Frames nog wel iets anders was dan de eerdere samenwerking met de Centrop Sales. De locatie was prachtig en goed gevonden maar de beurs kwam niet echt uit de verf. Koren op de molen van de Stichting Optiekevents dat het concept voor september 2023 inmiddels klaar had liggen. 

Conform afspraak met de Hall of Frames volgde begin dit jaar op dezelfde locatie in Utrecht een BOLD editie. De organisatie van de BOLD had als voordeel dat ze altijd zelfstandig en op eigen kracht de beurs georganiseerd had. Er was een goede website, veel communicatie inclusief een eigen magazine, de wil om serieus te investeren en risico te nemen en dankzij de ervaring van de voorgaande jaren een vlekkeloze organisatie. Bovendien besloot NanaWoody&John in december om het eigen feestje dit keer niet in de Harbour Club maar op de BOLD te houden. Daar werd een NanaWoody&John lounge met koffie- en cocktailbar, oesters en pata negra opgezet. De samenwerking bleek een succes en zorgde voor een geweldig event met veel exposanten en veel bezoekers die na afloop unaniem tevreden waren.

Al voordat de beurs plaatsvond, startten er gesprekken tussen de Stichting Optiekevents, Bold en NanaWoody&John. Voor de Stichting Optiekevents was de noodzaak van een eigen event in september opeens niet meer zo actueel want deze nieuwe opzet van de BOLD voorzag precies in wat de Stichting voor ogen had: 1 groot sfeervol event waar iedereen kan exposeren en waar alle opticiens en hun medewerkers welkom zijn. Toen de beurs vervolgens nog succesvoller was dan verwacht en iedereen enthousiast was, waren alle partijen het al snel eens dat het onzin zou zijn nu nog een nieuwe beurs op te zetten. Een vervolg op deze BOLD zou veel logischer zijn. Voorwaarde was wel dat ook Yuri en Femke van de Hall of Frames daarmee in zouden stemmen want hun event zou, evenals de Centrop Sales, voorgoed tot het verleden behoren. Zij hadden bovendien de Werkspoorkathedraal ‘ontdekt’ en de eerste optie om daar in september een beurs te organiseren. Uiteindelijk werd ook daarvoor een goede oplossing gevonden zodat nu werkelijk alle neuzen dezelfde kant opstaan en alle partijen kunnen samenwerken aan een nog betere versie van de BOLD die dus op 10 en 11 september 2023 in de Werkspoorkathedraal gehouden zal worden. Zet ‘m vast in je agenda en verwacht het nodige vuurwerk!

Betekent dit allemaal dat er geen andere feestjes meer georganiseerd zullen worden? Zeker niet! De Stichting heet niet voor niets Stichting Optiekevents en kan nu verder kijken naar andere initiatieven om de branche te promoten en ook bij NanaWoody&John willen we iedereen blijven verrassen. Stay tuned!     

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: