Alvast een beetje vooruitkijken

januari 2, 2018

Post image for Alvast een beetje vooruitkijken

Het jaar 2018 begint direct goed met de OPTI in München. Alle toonaangevende leveranciers zijn er, het is nog ruim op tijd om de zonnebrillencollectie te optimaliseren en de beurs is de ideale gelegenheid om een beetje inspiratie te tanken voor weer een nieuw jaar met nieuwe uitdagingen.

Essilor klanten die snel gereageerd hebben op de uitnodiging, gaan eind van de maand genieten van een door Not Just Vision georganiseerde spectaculaire mode-avond in Amsterdam waarbij ook de Nederlandse modepers aanwezig zal zijn. Die avond, op een heel bijzondere locatie, belooft één van de hoogtepunten van het jaar te worden al is het misschien nog een beetje vroeg om dat nu al te zeggen.

In ieder geval krijgt deze avond begin april concurrentie van het tweede NanaWoody&John Awards Gala waarvoor de nominaties binnenkort bekend gemaakt worden. Ook bij deze avond wordt de (mode)pers uitgenodigd en laten de zelfstandige opticiens zien waar en hoe zij het verschil maken met de luidruchtige grootwinkelbedrijven en goedkope online aanbieders. De te nomineren winkels, diensten en producten spreken wat dat betreft voor zichzelf.

Tussendoor kunnen we nog naar de Centrop Sales, de Hall of Frames en de BOLD, naar de MIDO in Milaan of bijvoorbeeld de Vision Expo in New York. Beurzen zijn er immers genoeg of misschien wel veel te veel want al het geld dat in al die ouderwetse vormen van business to business contacten gestopt wordt, zou beter aan moderne versies van consumentenreclame besteed kunnen worden. Helaas blijkt dat in onze branche vooralsnog lastig te realiseren maar ook in dat opzicht biedt 2018 natuurlijk weer nieuwe mogelijkheden.

Wie nog geen ‘Matrix’ zonnebrillen ingekocht heeft, doet er verstandig aan dit alsnog te doen want op sociale media zie je alle influencers alleen nog maar met deze superkleine scherp gesneden fashion statements. Maak dit jaar ook vooral een beetje ruimte in de winkel voor wearables en gadgets zoals de Smith Lowdown Focus die, mits op de juiste manier gepresenteerd, de beleving in de winkel een flinke boost kunnen geven.

We begonnen ons jaaroverzicht met verhalen in de kranten die ook aan het eind van het jaar weer aandacht aan de optiek besteedden. Dit keer de NRC met een heel andere en naar later bleek zeer actuele invalshoek. Grote spelers als Hans Anders en Specsavers blijken volop gebruik te maken van de mogelijkheden belasting te ontwijken. De NUVO wilde er, ondanks aandringen van een grote groep leden, geen uitspraak over doen laat staan een standpunt over innemen dus besloten een aantal zelfstandige opticiens onder aanvoering van Ton Greving het er niet bij te laten zitten en de zaak in politiek Den Haag aan te kaarten. Het moment lijkt goed gekozen nu ook Brussel zich nadrukkelijk tegen dit soort praktijken keert en onlangs nog IKEA ter verantwoording geroepen heeft. Nu zijn Specsavers en Hans Anders geen IKEA maar het principe is hetzelfde. Inmiddels heeft Ton Greving afspraken met leden van de Eerste en Tweede Kamer en andere invloedrijke politici en lopen er gesprekken met andere branches waar soortgelijke zaken spelen. Het doel is simpel: een gelijk speelveld voor alle partijen. Daar gaan we in 2018 dus zeker nog iets van horen en, nog belangrijker, het ziet ernaar uit dat de politiek er iets aan gaat doen.

Het jaar moet nog beginnen en we weten natuurlijk meer niet dan wel maar de vooruitzichten zijn in tijden niet zo goed geweest. Economisch gezien gaat het voor de wind, consumenten en bedrijfsleven hebben er vertrouwen in en alle voorspellingen wijzen op nog meer groei. De kunst is natuurlijk om er als merk en als retailer van te profiteren maar met de wind in de rug zeilt het in ieder geval een stuk gemakkelijker dan tegen de wind!

Eind van het jaar keek ik naar de schaatsers op het OKT. Ik heb veel met (top)sporters gewerkt en spreek ze nog regelmatig. We kunnen veel van ze leren. Talent alleen is niet voldoende meer. Zonder duidelijk plan en een goed uitgewerkte strategie kom je als sporter nergens. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Vervolgens moet het plan iedere dag tot in de puntjes, zonder concessies en met geloof en vertrouwen in een goed resultaat uitgevoerd worden. Dat kan een sporter nooit alleen, daar heeft hij een heel team en vooral een goede coach voor nodig. Uiteindelijk lonkt dan een Olympische medaille. Zakelijk is het niet anders. Retail is topsport geworden. Vraag maar aan de mannen van Hudson’s Bay. Maar ook net als in de sport zijn er altijd winnaars. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Ook in de optiek!

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: