Over bricks en clicks, bedrijven, merken en opvallende introducties en acties…

december 31, 2013

Post image for Over bricks en clicks, bedrijven, merken en opvallende introducties en acties…

Terugkijkend kunnen we niet om Warby Parker, Bril.nl en Ace & Tate heen. De drie online aanbieders domineerden geruime tijd het nieuws. De Amerikanen openden, na drie jaar online, een geweldige flagshipstore in Soho in New York dat sowieso de trend zet als het om coole winkelconcepten gaat. Eind van het jaar werd dat nog eens bevestigd met de opening van de Retrosuperfuture winkel. Ace & Tate kopieerde het Warby Parker concept tot in detail en maakte een flitsende start. Nu is het afwachten of die flitsende start ook een even flitsend vervolg krijgt. Bril.nl zorgde voor veel heftige discussies en lijkt inmiddels een beetje in de luwte beland. Ace & Tate versus Bril.nl lijkt op een gevecht tussen oude en nieuwe optiek. Ace & Tate gaat voor een duidelijke doelgroep en voor emotie en beleving. Bril.nl is veel minder doelgroepgericht en probeert markt te winnen met aanbiedingen en een veel groter marketingbudget. Het verschil zit ‘m niet in de kwaliteit van de monturen maar vooral in de presentatie en de communicatie. Als Facebook een indicator is, staat het 1-0 voor Ace & Tate dat inmiddels ruim 7.000 vrienden heeft tegen zo’n 1.300 voor Bril.nl. Maar de strijd is nog lang niet gestreden en we volgen de ontwikkelingen op de voet.

De meeste beursgenoteerde bedrijven rapporteerden over de eerste negen maanden van dit jaar redelijke cijfers. De beurskoersen stegen halverwege het jaar tot astronomische hoogten maar moesten de laatste tijd weer iets inleveren. Desalniettemin lijken Luxottica, Essilor en bijvoorbeeld Safilo aardig op koers te liggen. Bij het laatste bedrijf werd de boel overigens behoorlijk opgeschud. Er kwam een nieuwe CEO in de persoon van Luisa Delgado. In de Benelux moest Guido Janssen het veld ruimen en is het vooralsnog onduidelijk hoe de organisatie nu verder gaat. Essilor kocht Transitions waarin het al een flink aandeel had, Marcolin nam Viva International over. Bij Silhouette deed de Schmied familie een stapje terug en droeg het management over aan een nieuw team. Stuk voor stuk ontwikkelingen waarvan de gevolgen pas in 2014 zichtbaar zullen zijn.

Marchon lanceerde samen met Club BRILLANT op stijlvolle wijze de eerste G-Star RAW Eyewear collectie, Fendi verhuisde van Marchon naar Safilo dat ook aankondigde een collectie voor make-up merk Bobbi Brown te gaan maken. Marcolin introduceerde Balenciaga. Adidas bedacht een hele leuke customized collectie maar daar hebben we na de introductie helaas weinig meer van gehoord. Anne & Valentin kreeg een nieuw logo en friste de huisstijl op. Lindberg was de talk of the town op de MIDO toen het illegaal enorme foto’s op gebouwen projecteerde.

Na de jaarwisseling leest u op deze website nog veel meer over wat er dit jaar allemaal gebeurd is. Nu allereerst een Fijne Jaarwisseling en natuurlijk de Beste Wensen voor 2014!

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: