Over oude en nieuwe spelers, nieuwe waarden en nieuwe regels (deel 2)

september 18, 2013

Post image for Over oude en nieuwe spelers, nieuwe waarden en nieuwe regels (deel 2)

De wereld verandert en wie zaken wil doen in de nieuwe wereld moet mee veranderen. In de dertiger jaren van de vorige eeuw bestond de SNP 500 (de ranglijst van Amerikaanse bedrijven met de hoogste beurswaarde) uit bedrijven die gemiddeld minstens 90 jaar oud werden. Nog geen eeuw later, halen veel bedrijven op die lijst de 20 jaar niet eens. Het gemiddelde is nu 18 jaar. Spelers komen en gaan. Oud en vertrouwd is tegenwoordig eerder een nadeel dan een voordeel. Het “old boys” network maakt plaats voor een nieuwe generatie. Nieuwe bedrijven worden opgericht door twintigers met frisse ideeën. Denk aan Facebook, Apple, Microsoft, Netflix, Twitter, in onze branche aan Warby Parker en in Nederland nu dus ook Ace & Tate. Om succes te hebben, moet je creatief denken en vernieuwend zijn. Dan kan het allemaal heel snel gaan. Voor je het weet ben je multimiljonair.

Terug naar de optiek. Opvallend toch dat Google over het ontwerp van de Google Glass praat met de oprichters van Warby Parker dat nog geen vier jaar bestaat en tot nu toe vooral heel succesvol bestaande ontwerpen “kopieert”, nog niets interessants ontworpen heeft en dat waarschijnlijk ook nooit gaat doen. Bij Warby Parker hebben ze echter een andere kwaliteit. Ze begrijpen de wereld van nu en de jonge consument en voelen feilloos aan hoe ze met hun (potentiële) klanten moeten communiceren. Iets van diezelfde kwaliteit zien we terug bij Ace & Tate. Welkom in de nieuwe wereld waar presentatie en communicatie minstens zo belangrijk zijn als wat je echt verkoopt zolang je product maar een redelijke en vooral eerlijke prijs-kwaliteitverhouding heeft. Zara en H&M kun je in termen van productontwikkeling, kwaliteit of innovaties moeilijk vernieuwend noemen en hetzelfde geldt voor IKEA. Niet wat ze verkopen is zo bijzonder maar wel de manier waarop ze het doen.

Innovatie is vooral, kreeg ik eergisteren weer bevestigd, het op een nieuwe wijze schikken van bestaande gegevens. Dat is wat Warby Parker in onze branche gedaan heeft en Ace & Tate hier nu probeert te doen. Waar de bestaande ketens en veel zelfstandige opticiens krampachtig proberen vanuit de huidige posities als logge olietankers de koers enigszins te verleggen, worden ze links en rechts voorbij gevaren door snelle wendbare speedboten zonder de ballast van het verleden die de oude winkels met zich mee dragen.

Het goede nieuws is dat iedereen die creatief is, vernieuwend denkt en een eerlijke prijs vraagt, online en offline succesvol kan zijn. Het nieuwe Amsterdamse warenhuis Hutspot (ruim 12.000 Facebook vrienden) dat nog maar net een jaar bestaat, opent  binnenkort in Amsterdam een tweede vestiging met 2500 m2 vloeroppervlak. Nikkie Plessen (ruim 30.000 Facebook vrienden) richtte in 2011 haar eigen modelabel op, wordt nu al in ruim 550 winkels verkocht en opende deze week haar eerste eigen winkel in Amsterdam. Warby Parker (185.000 Facebook vrienden) bewijst in Amerika dat zoiets ook in de optiek mogelijk is. Ace & Tate (5.000 Facebook vrienden in een paar maanden tijd) gaat dat hier misschien ook doen.

Maar het zijn zeker niet alleen die nieuwe spelers die het goede voorbeeld geven. Ook een winkel als Jongen Opticiens & Optometrie in Heerlen, dat vorig jaar naar een spectaculaire en verassende locatie verhuisde, is een prachtig voorbeeld van een succesvol bedrijf dat op een goede en relaxte manier omgaat met de uitdagingen van nu. Het toonde lef met de nieuwe winkel die véél groter is dan de vorige, investeerde in (winkel)beleving, straalt flair en plezier uit, vernieuwt voortdurend, ziet de kansen en reageert snel en slagvaardig, heeft oog voor al die kleine details die winkelen zo leuk kunnen maken en zet daarmee een winkel neer waar alles klopt. Het resultaat is navenant. Veranderen is dus ook een optie maar dan moet het wel rigoreus want kleine aanpassingen sorteren geen effect. Wat alle genoemde bedrijven gemeen hebben, is dat ze het “verrassend anders” doen, dicht bij zichzelf blijven, oog hebben voor details en van “winkelen” weer een feestje maken.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: