Optitrade en Achmea; deel 2

juli 25, 2012

Post image for Optitrade en Achmea; deel 2

Zo’n persbericht van Optitrade over de deal met Achmea, biedt stof tot nadenken.

Stel dat het voordeel of de korting die de CvZO opticiens straks aan Achmea verzekerden moeten geven, zo’n 30 euro bedraagt. Dat betekent dan dat iedere CvZO opticien die op jaarbasis 500 brillen verkoopt en toevallig (niet helemaal, Achmea heeft ruim 5 miljoen verzekerden en andere verzekeraars zullen zeker volgen) allemaal aan Achmea klanten, zo’n 15.000 euro weg geeft. Dat is een flink bedrag. Dan moet deze deal met Achmea veel nieuwe klanten opleveren om verantwoord te zijn. Het aantal verkochte brillen moet immers stijgen om de investering terug te verdienen.

Nadeel van korting of een soortgelijk voordeel is altijd dat het heel goed vergelijkbaar is. Die vermeende 30 euro kan immers gemakkelijk vergeleken worden met de korting bij Eyewish, Specsavers of Pearle. De klant kan dat doen op verjaardagen waar het ter sprake komt maar ook op internet zijn de (kortings)vergelijkingssites niet voor niets razend populair. Sterke punten van de Zelfstandige Opticien zoals persoonlijke benadering, kwaliteit en service zijn moeilijk te vergelijken, dat moet iedereen zelf ervaren. Korting kan je simpel op een rijtje zetten. Wat de CvZO korting uiteindelijk ook zal zijn, wij schatten in dat het CvZO het op dat gebied altijd zal verliezen van de ketens. Dat is nooit anders geweest, korting is gewoon niet het sterke punt van de Zelfstandige Ondernemer.

Laten we die genoemde 30 euro nog even als uitgangspunt nemen. Stel dat iedere CvZO opticien dat bedrag per verkochte bril in een promotiepot zou stoppen in plaats van het simpel aan zijn klant cadeau te doen. Dan zou de organisatie een budget van 100 keer 15.000 euro dus 1,5 miljoen euro ter beschikking hebben. Of stel dat Optitrade dat met alle aangesloten leden zou kunnen afspreken. Dan zou het budget zelfs richting 8 à 9 miljoen euro gaan. Of stel dat Optitrade en Centrop de handen ineen zouden slaan en samen een dergelijke actie op touw zouden zetten. Dan ging het budget over de 15 miljoen euro heen. Met minder zouden we natuurlijk ook al genoegen nemen. 10 euro per verkochte bril van iedere Zelfstandige Opticien zou een promotiebudget van 5 à 6 miljoen euro opleveren. Dat zou meer dan genoeg zijn om alle (niet vergelijkbare) voordelen van kopen bij de Zelfstandige Opticien het hele jaar door luid en duidelijk onder de aandacht van de consument te brengen. Dat zou de Zelfstandige Opticien pas echt helpen.

Zoals gezegd, genoeg om over na te denken!

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: