Mooie producten of toeters en bellen?

december 8, 2010

Post image for Mooie producten of toeters en bellen?

De afgelopen week stonden de kranten weer vol met onheilsberichten voor de retailers. De internet verkopen zouden explosief stijgen en over tien jaar zou zelfs de helft van de detailhandel verdwenen zijn. Opvallend wel dat al die berichten over het algemeen van internetondernemers of andere bij internet verkopen betrokkenen afkomstig zijn.

Wie dieper in de materie duikt zal ontdekken dat verkopen op internet ook niet zo eenvoudig is, dat het aantal niet succesvolle internetwinkels en internetondernemers enorm is en dat het maar zeer de vraag is of je als succesvolle retailer ook persé een internetshop moet openen. Het lijkt verstandiger diezelfde energie in je eigen winkel te stoppen en daarmee nog succesvoller te worden.

En moet die energie dan gaan zitten in het ontwikkelen van allerlei gadgets om de klant te amuseren zoals ‘tweet’ spiegels en soortgelijke tools? Zijn we er bij gebaat dat we de klant de mogelijkheid bieden nog even alle vrienden en bekenden te vragen wat zij van de eventuele aankoop vinden? Of camoufleren we daarmee het gebrek aan verkoopkracht, argumenten en vakmanschap om de verkoop af te sluiten?

Het lijkt er op dat vooral winkels met een hoog “me too” gehalte zoeken naar mogelijkheden om zich met allerlei ‘speeltjes’ te onderscheiden. Wie dat al doet met zijn producten, beleving of deskundigheid heeft daar minder of helemaal geen behoefte aan. Ik heb geen ‘tweet’ spiegels of iets van dien aard kunnen ontdekken in de net geopende nieuwe merkenstores van Hermès, Louis Vuitton, Burberry, Fendi of Gucci in de hoofdstedelijke Bijenkorf en net zo min in tal van andere bijzondere winkels elders ter wereld. Blijkbaar hebben dat soort winkels met unieke producten en een ‘heritage’ dat soort tools niet nodig om hun waren aan de man te brengen.

Laten we ons het hoofd niet op hol laten brengen door wilde toekomstvoorspellingen maar gewoon werken aan onze deskundigheid en aan die van ons personeel, ons onderscheidend vermogen en vooral dat van onze producten, onze marketing en de productbeleving in onze winkels. Wie dat doet behoort straks zeker tot die 50% die het wel overleeft en als meer ondernemers er voor zouden gaan zou die 50% gemakkelijk 75% kunnen worden.

Be Sociable, Share!

Previous post:

Next post: